צוואה הנה הצהרה בכתב המסדירה את חלוקת העזבון של אדם לאחר מותו.
עריכת צוואה היא הדרך הבטוחה ביותר לדאוג ליקיריך באופן שחלוקת העיזבון תהיה בהתאם לרצונו.
הצוואה יכולה להתייחס לכל רכוש שהיה לאדם בעת מותו, ולכלול הוראות מדויקות ותנאים לביצועה ולחלוקת הרכוש, ומנגד יכולה הצוואה להיות כללית ולפרט רק קווים מנחים כלליים לביצועה.
מתי כדאי לערוך צוואה?
- ידועים בציבור: מומלץ לערוך צוואה כדי למנוע סכסוך אפשרי לגבי מעמד הידוע בציבור הנותר.
- כשהירושה איננה נחלקת ליורשים עפ"י דין או לא באופן שווה.
- במקרים שבהם קיים צורך להסדיר זכויות שימוש ברכוש לאחר מותו של המצווה.
- בני זוג גרושים או פרודים.
- זוג מבוגר שאין לו ולא יהיו לו ילדים.
- זוג שנשוי נישואים שניים ולכל אחד מבני הזוג יש ילדים משלו.
קיימים ארבעה סוגים של צוואות:
- צוואה בכתב יד: כתובה כולה בידי המצווה, וחתומה בחתימתו ובכתב ידו.
- צוואה בפני עדים: נעשית בכתב, נושאת תאריך, נחתמת בידי המצווה בפני שני עדים. הצוואה יכולה להיות כתובה בכתב יד או מודפסת, אך החתימות חייבות להיות בכתב ידם של המצווה והעדים, ולהיחתם במועד עריכת הצוואה ולא במועד מאוחר יותר. מומלץ כי לפחות אחד העדים יהיה עורך דין המתמחה בעריכת צוואות, כדי למנוע מהמצווה טעויות שעלולות לאחר מותו להביא לפסילת הצוואה.
- צוואה בפני רשות: צוואה בפני רשות היא צוואה הנאמרת בעל פה או מוגשת בכתב בפני שופט, הרשם לענייני ירושה, חבר בית דין דתי או נוטריון. אם הצוואה נאמרת בעל פה היא מוקראת למצווה בידי הרשות.
- צוואה בעל פה: ידועה גם בשם צוואת "שכיב מרע". אפשרות זו קיימת רק במקרה שהמצווה נמצא על סף מוות, או רואה עצמו במצב כזה. צוואה בעל פה צריכה להיעשות בפני שני עדים המבינים את שפת המצווה, ועליהם לרשום אותה בזיכרון דברים הכולל את תוכן הציווי, התאריך והנסיבות שהביאו לעריכתה. לאחר מכן יש להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה. צוואה בעל פה בטלה לאחר חודש, אם חלפו הנסיבות שהצדיקו את עריכתה והמצווה עודנו בין החיים.
יפוי כוח מתמשך הנו הדרך הבטוחה להגן על רכושך, גופך ועניינך האישיים בעודך צלול וכשיר ובהיותך בעל יכולת לבחור מיהו אותו אדם שיכנס לנעליך אם חו"ח לא תהיה כשיר לעשות זאת בעצמך.
לא כל עורך דין רשאי לערוך ייפוי כוח מתמשך, אלא רק עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת לכך וקיבל הסמכה מפורשת ממשרד המשפטים.
הנני מוסמכת מטעם משרד המשפטים לערוך יפוי כוח מתמשך.